انتخابات ۱۴۰۰ برای اصلاحطلبان از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه از سویی درصدند شکست در انتخابات ۹۸ را جبران کنند و از سوی دیگر پس از مجلس دومین قوه یعنی دولت را از دست ندهند. در این میان گرچه بخشی از اصلاحطلبان به حضور حداکثر ظرفیت و کاندیدای اصلاحطلب معتقدند اما عدهای بر این باورند که باید کاندیداهایی را روانه آوردگاه ۱۴۰۰ کنیم که از سد فیلترهای نظارتی شورای نگهبان عبور کنند. از این رو چندی است نام محمدرضا عارف رئیس مستعفی شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان به میان آمده و حتی فرید مدرسی فعال رسانهای از شروع فعالیت انتخاباتی او با ریاست محمدرضا تاجیک نظریهپرداز اصلاحطلب بر کمپین انتخاباتی عارف خبر داده است. علی صوفی، دبیرکل حزب پیشور اصلاحات میگوید: «عارف از قبل خود را برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ آماده کرده است.»
گمانهزنی انتخاباتی
گرچه رویدادهای مختلفی در حوزههای مختلف داخلی و خارجی رخ میدهد اما بحث انتخابات ۱۴۰۰ و کنشگری جریانات سیاسی معطوف به انتخابات پیشرو همچنان ادامه دارد و هر از چندی نام یک نفر بهعنوان کاندیدای احتمالی اصلاحطلبان یا اصولگرایان برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری مطرح میشود. در این میان پس از طرح لیست ۲۰نفره اصولگرایان برای انتخابات؛ زمزمههایی در خصوص حضور برخی چهرههای اصلاحطلب در انتخابات نیز مطرح شد. در این راستا یکی از چهرههایی که بیش از سایرین طی روزهای اخیر مورد توجه قرار گرفته محمدرضا عارف رئیس مستعفی شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان است. این گزینه درحالی مطرح میشود که طی ماههای گذشته انتقادات بسیاری به عملکرد وی در فراکسیون امید مجلس و شورای عالی صورت گرفته و اساسا خیلیها معتقدند که عارف آنطور که باید و شاید نتوانسته انتظارات را برآورده کند و شاید از همین رو است که از شورای سیاستگذاری نیز کنارهگیری کرده است. با این حال برخی معتقدند از آنجایی که عارف میتواند از فیلترهای نظارتی شورای نگهبان عبور کند اصلاحطلبان میتوانند از او بهعنوان کاندیدای خود در انتخابات بهره ببرند.
این در حالی است که برخی شنیدهها نیز حاکی از شروع فعالیت عارف برای انتخابات ۱۴۰۰ است و حتی سخن از ایجاد کمپین و ستاد انتخاباتی نیز به میدان آمده است. چنانکه فرید مدرسی فعال رسانهای چندی پیش در توئیتی در این خصوص نوشت: «آقای محمدرضا عارف فعالیتش را برای انتخابات ۱۴۰۰ آغاز کرده؛ رئیس کمپین انتخاباتی او هم آقای محمدرضا تاجیک است. باید منتظر ماند و دید که این دو محمدرضا چه پروژهای دارند برای پیروزی؛ در دوره رخوت اصلاحطلبان و پایان دولت اعتدالگرای روحانی». این در حالی است که کسر قابلتوجهی از اصلاحطلبان دیدگاه مثبتی نسبت به کاندیداتوری عارف ندارند و معتقدند باید یک گزینه جریانساز و رایآور از سوی این جریان در انتخابات حاضر شود. آنچه مسلم است اگر حضور عارف در انتخابات پیشرو جدی باشد باید دید بزرگان و بدنه جریان اصلاحات چه رویکردی درخصوص نامزدی او دارند و چه روندی را پی خواهند گرفت. ماههای پیش رو نشان خواهد داد که اصلاحطلبان چه استراتژی در خصوص انتخابات ۱۴۰۰ خواهند داشت.
کارگزاران نهایتا از عارف حمایت میکند؟
یک فعال سیاسی اصلاحطلب درباره احتمال حضور عارف در انتخابات ریاستجمهوری۱۴۰۰ اظهار داشت: اطلاعی از تشکیل ستاد آقای عارف ندارم اما ایشان از قبل خود را برای انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ آماده کرده است. نامهنیوز نوشت، علی صوفی گفت: آقای عارف و آقای جهانگیری با توجه به آنکه به ترتیب در دو انتخابات سالهای ۹۲ و ۹۶ نامزد انتخابات ریاستجمهوری شدند و توانستند از سد شورای نگهبان عبور کنند و حتی در مناظرههای تلویزیونی هم شرکت کنند، میتوانند در انتخابات۱۴۰۰ هم بیایند و چندان چنین موضوعی دور از ذهن نیست».
وی در خصوص اقبال بدنه اجتماعی اصلاحطلبان به عارف بیان کرد: اینکه اصلاحطلبان به آقای عارف گرایش دارند یا نه، بستگی به آن دارد که چه نامزدهایی با عنوان اصلاحطلب وارد صحنه انتخابات میشوند و بتوانند تایید صلاحیت خود را از شورای نگهبان بگیرند. آنچه مسلم است اگر اصلاحطلبان نامزدی داشته باشند پشتش میایستند و حمایت میکنند. دبیرکل حزب پیشور اصلاحات ادامه داد: اصلاحطلبان برای صندوق رای و نتیجه انتخابات اهمیت بسیار زیادی قائلند و حتما تمام تلاششان را میکنند که در انتخابات موثر باشند و اگر چند نامزد اصلاحطلب به میدان آیند حتما با سازوکارهایی اصلاحطلبان بر یک نامزد به اجماع میرسند. وزیر تعاون دولت اصلاحات عنوان کرد: اکنون هم زمزمههایی میشود که کارگزاران از آقای علی لاریجانی حمایت میکند. در واقع آنها بدشان نمیآید که از یک نیروی کاملا اصولگرا به نام لاریجانی حمایت کنند. آنها عملگرا هستند و اگر ببینند که اجماع اصلاحطلبان بر آقای عارف است و احتمال رایآوری عارف هم بالاست حتما از لاریجانی به سمت عارف میآیند و با تعیین شروطی از او حمایت میکنند.
۲ شرط برای عارف
یک فعال سیاسی اصلاحطلب در خصوص نامزدی عارف در انتخابات پیشرو و تشکیل ستاد اظهار داشت: بهعنوان عضو شورای عالی سیاستگذاری میگویم اینها گمانهزنی است و مستند نیست. حسن رسولی در این خصوص که عارف میتواند گزینه مطلوب اصلاحطلبان باشد گفت: آمادگی برای این مساله به خود آقای عارف مربوط میشود و پذیرشش هم مربوط به سازمان اصلاحطلبان است. آقای عارف یکبار بهعنوان یک نامزد اصلاحطلب در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۲ حضور یافتند و سپس با کنارهگیریشان زمینهساز پیروزی آقای روحانی شدند. پس بهصورت بالقوه آقای عارف قابل طرح هستند اما اینکه مساله فعلیت پیدا کند در مرحله اول بستگی به تصمیم شخصی خودشان دارد و در مرحله دوم به نسبتی بستگی دارد که جامعه اصلاحطلب با ایشان برقرار میکند.
- نویسنده : حـميد شجاعي
- منبع خبر : آرمان مـلي